BÖCKER        FÖRFATTARE / KONSTNÄRER        OM FÖRLAGET        KARIN ALMLÖF
SÖK
Örjan Wikström
Torgny Lindgren, Ludvig Rasmusson, Lars Lundqvist, Örjan Wikström
Om Örjan Wikströms stentryck mellan åren 1971–2006.

”Låt er inte för all del inte förledas av den knastertorra och tråkiga titeln. Rubriken "Örjan Wikström - Stentryck 1971-2006" är väl, hur exakt och korrekt den än må vara, helt fel namn på en så spännande, rolig och levande bok.

När det väl är sagt är det idel lovord.
Målar med ljus

Boken är full av fina bilder av grafiska verk av Wikström från de senaste trettiofem åren. Han har hela den tiden varit en av de mest intressanta (lito)grafikerna. Han har en unik förmåga att måla med ljuset. Han gör det på ett säreget sätt som ger hans bilder karaktär av en kombination av nästan vetenskaplig ljusskildring och utpenslade känslor.

Hans verk innefattar många referenser till annan konst och litteratur, både till form och innehåll.

Boken innehåller också fyra texter. Det är roliga och lättlästa ord med hög erfarenhets- och kunskapsdensitet. Torgny Lindgren har gjort en närläsning av litografin Ma-Donna från 1985.

Han har en mycket personlig relation till bilden och har umgåtts med den länge, det märks. Han pekar klokt och inkännande på "fastnaglandet av nyckfullheten och förgängligheten" som en särskild kvalitet i Wikströms bilder.

Det andra texterna ger skilda, och ofta mycket intressanta, ingångar till verken, både vad avser innehållet och hans mästerliga användning av litografitekniken.
Fin layout

Boken är utgiven på Almlöfs förlag i Rimforsa och tryckt i Ödeshög. Förläggaren själv, Karin Almlöf, har gjord den ovanligt fina layouten.

Det här är en liten bok. Men till kvaliteten är den mycket större än många stora.”

BO BORG
Östgöta Correspondenten


Inbunden

53 sidor

pris 120:-

LÄGG I VARUKORGEN
 
« TILLBAKA