BÖCKER        FÖRFATTARE / KONSTNÄRER        OM FÖRLAGET        KARIN ALMLÖF
SÖK
Gunnar Widforss
Akvarellmålaren
Fredrik Sjöberg, Alan Petersen
Gunnar Widforss (1879–1934) var en fantastisk målare med akvarellen som uttrycksmedel. Han lämnade Sverige 1920 för USA, där han slog igenom stort och blev välkänd som ”Nationalparksmålaren” och ”Grand Canyons främste skildrare”. Han fick till och med en bergstopp uppkallad efter sig, ”Widforss Point”.
I Sverige förblev han bortglömd tills Fredrik Sjöberg uppmärksammade honom i sin bok ”Flyktkonsten” (2006). Men någon bok eller utställning har inte gjorts i Sverige sedan 1918 och hans bilder från Grand Canyon har aldrig visats i Sverige tidigare. Därför känns det angeläget att lyfta fram denne akvarellmästare ur glömskan. Han har en plats inte bara i amerikansk konsthistoria utan även i svensk och europeisk.

Rikt illustrerad i färg
Format 245 x 320 mm
Linneklot med guldprägling samt skyddsomslag

Ur recension av Carolina Söderholm Jönköpingsposten.

Gunnar Widforss målade vid ravinens brant
Den svenska konstnärsbohemen Gunnar Widforss är nästan okänd i hemlandet, men i USA är hans akvareller eftertraktade. Årets sommarutställning på Ljungbergmuseet uppmärksammar hans liv och konstnärskap. Han rökte konstant, drack för mycket men klättrade likt en bergsget bland Grand Canyons klippor. Alltid sökte han de vackraste, mest otillgängliga vyerna, där han slog sig ner med penslar och staffli. Gunnar Widforss (1879-1934) var den svenske konstnärsbohemen som blev en av den amerikanska vildmarkens främsta målare. Okänd i sitt hemland, har hans storslagna akvareller länge varit eftersökta på andra sidan Atlanten. Hundra år har gått sedan de senast ställdes ut i Sverige. Men på Ljungbergmuseet breder i sommar hans vindsvepta skärgårdsidyller ut sig bredvid Arizonas röda klippor och blånande berg. Allt började med att museichef Pontus Ljungberg fick författaren Fredrik Sjöbergs bok "Flyktkonsten" (2006) i sin hand. Där följer Sjöberg tvärs över Europa och USA spåren av en målare i ständig rörelse men otakt med sin tid. Ljungberg fascinerades, och i samarbete med Sjöberg samt den amerikanske Widforss-forskaren Alan Petersen vid Museum of Northern Arizona tog arbetet fart.

De båda bidrar även med var sin text till den bok som publiceras i anknytning till utställningen. Med praktfulla illustrationer berättar den om konstnären som föll i glömska, och varför han är värd att lyftas fram.

Inbunden

64 sidor

pris 350:-

LÄGG I VARUKORGEN
 
« TILLBAKA