BÖCKER        FÖRFATTARE / KONSTNÄRER        OM FÖRLAGET        KARIN ALMLÖF
SÖK
Pontus Ljungberg, konstnär och arkitekt
Lennart Rudström, Magnus Silfverhielm, Olle Granath, Torsten Renqvist, Pontus Ljungberg
Pontus Ljungberg har genom åren haft ett stort antal utställningar, gjort ridån till Måltidens hus i Grythyttan, målningar i Norra Ljunga kyrka, diplom till Söderbergska stiftelsen, porträtt av Gunnar Nordahl, Lars-Åke Lagrell, Anders Wejryd med flera. I denna bok visas målningar mellan åren 1960–2014.

”Mellan saklig realism och djupdykningar ner i det undermedvetna rör sig Pontus Ljungbergs bildkonst som målare, tecknare och grafiker. Han är son till konstnärsparet Sven Ljungberg och Ann Margret Dahlquist-Ljungberg. Man skulle kunna spekulera kring detta arvs betydelse. Faderns realism och moderns surrealism verkar leva vidare i en fruktbar och ny kombination hos sonen. Å andra sidan är det ovanligt att konstnärsbarn tar upp stafettpinnen efter föräldrarna till skillnad från musiker, skådespelare och andra konstnärliga yrken.

Den noggranna verklighetsförankringen finns förstås i Pontus Ljungbergs roll som arkitekt likväl som i hans roll som målare. Men ändå är det intressant att han inte är fastlåst vid denna hållning utan kan släppa fantasin och de mörka krafterna loss i egenartade bildskapelser bortom vardagslivets pragmatism som till exempel det naivistiska ”lerdjuret” eller expressionismen i ”Månvargen”. Italienaren Giorgio de Chirico var en tidig inspirationskälla för honom med mystiska dörrar och fönster till fördolda minnen.

På drygt 60 sidor och med lite fler bilder belyses informativt Pontus Ljungbergs allsidiga verksamhet i första hand som bildkonstnär men också med några exempel på hans arkitektur, främst Ljungbergsmuseet i Ljungby och ateljéhuset vid Hägerstad prästgård utanför Rimforsa. De korta texterna är skrivna vid olika tidpunkter av kulturpersonligheter och konstnärer som Lennart Rudström, Olle Granath, Torsten Renqvist och Magnus Silfverhielm.

Det här är en sympatisk bok – eller katalog som konstnärerna brukar säga. Tonläge och formgivning harmonierar med varandra på ett lyhört sätt. Ljungberg har själv inte skrivit något utan låter de övrigas texter samtala med hans egna bilder.”

Christer Fällman, Corren


Häftad

64 sidor

pris 200:-

LÄGG I VARUKORGEN
 
« TILLBAKA